24/5/08

Τα λιθανάγλυφα της Κυρίας των Αγγέλων Ζακύνθου

Ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, επονομαζομένου της Κυρίας των Αγγέλων, βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της πόλης της Ζακύνθου, πολύ κοντά στον μητροπολιτικό ναό του αγίου Νικολάου των Ξένων, του οποίου είναι παρεκκλήσιο και ακριβώς διπλά στο αρχοντικό των Ρώμα. Συμφώνα με αρχειακές μαρτυρίες ο ναός κτίστηκε το έτος 1687 από τον ιερομόναχο Φιλάρετο Καλογερόπουλο ή Λαμπούδη. Αυτό μαρτυρεί και η σωζόμενη επιγραφή στο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, χρονολογούμενο το 1719. Από τα πιο σημαντικά κειμήλια του ναού είναι η δεσποτική εικόνα του Χριστού Μέγα Αρχιερέα, έργο του Παναγιώτη Δοξαρά του 1691. Είναι το δεύτερο γνωστό αρχαιότερο έργο του συγκεκριμένου αγιογράφου ύστερα από τον Εσταυρωμένο τέμπλου της Μονής των Στροφάδων . Μετά τους σεισμούς του 1953, το κτίριο ανακατασκευάστηκε με την παλαιή λιθοδομή, όπως ακριβώς ήταν. Από το 1928 έχει χαρακτηριστεί ως παράρτημα του Βυζ. Και Μεταβυζαντινού Μουσείου, σύμφωνα με πληροφορίες του Λ. Ζώη. Στη δυτική κύρια πλευρά του κτιρίου σώζεται ένα, ίσως το αρχαιότερο στη Ζάκυνθο, ολοκληρωμένο σύμπλεγμα λίθινων αναγλύφων με κεντρική παράσταση αυτήν της Παναγίας βρεφοκρατούσας. Στο καμπαναριό υπάρχουν ενσωματωμένες από παλαιότερες εποχές δύο λίθινες πλάκες με ανάγλυφες απεικονίσεις δικέφαλου αετού και του αρχαγγέλου Μιχαήλ να κρατά ξίφος και ζυγαριά. Η απεικόνιση δικέφαλου αετού ήταν κάτι το σύνηθες στη ζακυνθινή εκκλησιαστική διακοσμητική και συνήθως ετοποθετείτο στο εσωτερικό του ναού, στο κέντρο του πλακόστρωτου δαπέδου. Ο ναός σήμερα παρόλες τις όποιες κατά καιρούς επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα από την υγρασία, ενώ κάποιες μικρές επεμβάσεις καθαρισμού και προστασίας χρειάζονται και τα πέτρινα γλυπτά.

10 σχόλια:

Βερναρδος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίασή σου.
"Δεσποτική" είναι η εικόνα που υπάρχει δεξιά ή αριστερά ή και στις δύο πλευρές ,μόλις μετά τον χώρο της εισόδου των Ναών ?
Σ'ευχαριστώ
Βερνάρδος
glypto.wordpress.com

Unknown είπε...

Πάτερ, αν και άπιστη προσωπικά, πάντα θαυμάζω τους όμορφους ναούς κι ομολογώ πως η "Κυρία των Αγγέλων", είναι από τους ομορφότερους του νησιού, αν όχι ο ομορφότερος!

Ευχαριστούμε για τις υπέροχες φωτογραφίες!

p.lykogiannis είπε...

Αγαπήτε Βερνάρδε σε ευχαριστώ για τις κουβέντες σου.Δεσποτικές εικόνες ονομάζουμε αυτές που βρίσκονται στο τέμπλο αναρτημένες, δεξιά και αριστερά της Ωραίας Πύλης.Κι από εδώ σε συγχαίρω για την πολύ καλή δουλειά που κάνεις.Περιμένουμε και από Επτάνησα ή τουλάχιστον επτανησίων καλλιτεχνών.

p.lykogiannis είπε...

Άπιστη? Δύσπιστη μήπως? Και ο Απόστολος Θωμάς αμφισβήτησε κάποτε. Τί είναι πιστός τί μη πιστός και τί το ανάμεσό τους? Όπως και να ΄χει σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, υπάρχουν κι άλλοι ναοί πολύ όμορφοι, αλλά ο συγκεκριμένος έχει μια ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση επειδή είναι από τα ελάχιστα που μας συνδέουν με την παλιά Ζάκυνθο.Να ΄σαι πάντα καλά

Βερναρδος είπε...

Και εγώ σε ευχαριστώ για την απάντησή και τα καλά λόγια σου.
Τις φωτό που δημοσιεύω τις έχω τραβήξει εγώ,όπως και εσύ τις δικές σου,θέλω να πιστεύω,οπότε για να δεις επτανησιακά γλυπτά θα πρέπει να έρθω στο νησί,πράγμα το οποίο θα με χαροποιούσε πολύ.Αν ανοίξεις το ευρτήριο καλλιτεχνών που έχω πάνω δεξιά στο blog,εκεί θα βρείς κάποιους επτανήσιους γλύπτες και τα γλυπτά τους απο την Αθήνα.Σύντομα θα δημοσιεύσω έργα επτανήσιου γλύπτη ( Μπονάνος ) από το α Νεκροταφείο Αθήνας.
Για τις εικόνες στους Ναούς,ψάχνω να καταλάβω ποιά εικόνα/ες αντιπροσωπεύει τον κάθε Ναό.Είχα την εντύπωση πως αυτές που βρίσκονται μετά την είσοδο σε πλαγιοριζόντια θέση είναι αυτές που αντιπροσωπεύουν τον Ναό.

p.lykogiannis είπε...

Από την εικόνα δίπλα από αυτήν της Παναγίας στο τέμπλο, μπορεί κάποιος να καταλάβει επ΄όνοματι ποίου αγίου ή γεγονότος, τιμάται ο ναός.

Βερναρδος είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ.

Unknown είπε...

Μου κάνει εντύπωση το πόσο πιστεύετε στον άνθρωπο, γενικότερα.

Να 'στε καλά κι εσείς!

p.lykogiannis είπε...

Γιατί έχουμε και κάποιον Άλλον να μας αγαπάει και να πιστεύει σε έμας, ότι κι αν κάνουμε.Θα τα πουμε σύντομα.Καληνύχτα

Unknown είπε...

Δυσκολεύομαι... Όμως, θα τα πούμε σύντομα.

Καλό ξημέρωμα να έχουμε!