30/3/09

Η ομιλία "Οι Ψευταράδες" στο Βαρθολομιό Ηλείας

Ως συνδετικός κρίκος του Κ.Α.Π.Η. Βαρθολομιού με πρόεδρο τον κ. Κων/νο Λυκογιάννη που διοργάνωσε την εκδήλωση και της Θεατρικής Ομάδας Λιθακιάς Ζακύνθου βρεθήκαμε το Σάββατο 28 Μαρτίου στον πολυχώρο εκδηλώσεων του Γυμνασίου - Λυκείου Βαρθολομιού Ηλείας, για το ανέβασμα της ομιλίας « Οι Ψευταράδες». Η πρόσκληση που απευθύνθηκε σε συνεργασία με τον π. Παύλο Μποζίκη, εφημέριο της Λιθακιάς, στον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Λιθακιάς τον κ. Αλιάζη Γεώργιο έγινε αποδεκτή και έτσι η θεατρική ομάδα Λιθακιάς με δεκαέξι άτομα, ο π. Παύλος Μποζίκης και ο γράφων βρεθήκαμε στο Βαρθολομιό, όπου αφού γευτήκαμε τα σαρακοστιανά φαγητά που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του Κ.Α.Π.Η. , το απόγευμα σε μια κατάμεστη αίθουσα ανέβηκε η ομιλία χαρίζοντας άφθονο γέλιο με την θεματολογία του έργου, αποδοσμένο σε ποιητική μορφή, με χρήση της ζακυνθινής γλωσσικής διαλέκτου, όπου κατέγραφε τα συμβάντα σε ένα καφενείο και στην αίθουσα ενός Δημαρχείου. Ο συγγραφέας της ομιλίας Κώστας Σούλης-Σκαντάλης πρόβαλλε χιουμοριστικά χαρακτήρες, συμπεριφορές και νοοτροπίες ανθρώπων της καθημερινότητας, ψέγοντας την κομπορρημοσύνη, τον εγωισμό, την υπερβολή και τα διαπλεκόμενα της κοινωνίας μας. Αυτό όμως που έκλεψε τις καρδιές όλων των θεατών ήταν ο αυθορμητισμός και τα καμώματα των ηθοποιών, όπου χωρίς σπουδές και ιδιαίτερες πρόβες προκαλούσαν ξεσπάσματα γέλιου, σε αντίθεση με την επιτηδευμένη συνήθως κίνηση μερικών επαγγελματιών ηθοποιών, όπου αγωνίζονται για να αποδώσουν τα κωμικά στοιχεία ενός έργου, αποδεικνύοντας ότι ο ζακυνθινός πολιτισμός δεν έχει χαθεί, αλλά επιζεί ακόμη στο φιλότιμο και την προσπάθεια κάποιων ανθρώπων όπου αγωνίζονται αφιλοκερδώς απλώς να κάνουν... το κέφι τους! Συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες σε όλους , γιατί περά από τη διασκέδαση μου έδωσαν και την χαρά της γνωριμίας μας. Παρακάτω παρουσιάζονται οι ηθοποιοί με τη σειρά εμφάνισης :
ΜΑΡΙΑ - Τάσης Φωτ. Κοριανίτης – Καρούλιας
ΑΛΕΚΟΣ - Μίμηδ Δίον. Κάπαρης – Καρούμπας
ΑΝΤΩΝΗΣ - Κώστας Ιωάν. Κοριανίτης – Λαγός
ΝΙΟΝΙΟΣ - Βασίλης Δίον. Κοριανίτης - Φωτεινός
ΝΙΚΟΛΑΣ (Δήμαρχος) - Σπύρος Ιωάν. Μαλούχος
ΓΙΩΡΓΗΣ (Αντιπ/ση) - Φώτης Δίον. Κοριανίτης - Φωτεινός
ΠΡΟΕΔΡΟΣ - Κων/νος Σούλης - Σκαντάλης
ΚΛΗΤΗΡΑΣ - Μάριος Γεωρ. Κοριανίτης
ΦΩΤΗΣ- Δημήτρης Βασ. Λιβέρης
ΤΑΣΗΣ - Τάσης Παύλ. Μποζίκης
ΚΥΡΙΑ - Νίκος Ιωάν. Κοριανίτης - Λαγός
ΜΗΤΣΟΣ - Κώστας Αναστ. Λυκούρεσης - Κουτρουμπής
ΘΑΝΑΣΗΣ - Γιώργης Ιωάν. Αλιάζης - Σάκας
ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ - Άκης Δημ. Λαγάτωρας
ΠΑΙΔΙ - Τάσης Φωτ. Κοριανίτης - Καρούλιας
ΒΑΣΙΛΗΣ - Τάσης Κων.Λυκούρεσης - Κουτρουμπής

2 σχόλια:

Panivos είπε...

Θα ήθελα να συγχαρώ για άλλη μια φορά τον π. Λυκογιάννη, για την πρωτοβουλία του να αναδεικνύει τον πολιτισμό της Ζακύνθου ,εκτός του νησιού.Επι τη ευκαιρία θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και μαζί με την ανάσταση του Χριστού να αναστηθεί απο μέσα μας η αγάπη που την έχουμε καταχωνιάσει βαθειά.

p.lykogiannis είπε...

Σε ευχαριστώ Panoptis για τα καλά σου λόγια και τις ευχές. Σου εύχομαι κι εγώ καλό Πάσχα με επίκεντρο την βιωματική συμφιλίωση με τον εαυτό μας, τους γύρω μας ανθρώπους και ολόκληρη την φύση, ούτως ώστε το "πέρασμα από την φθορά στην αφθαρσία, τον θάνατο στη ζώη, το σκοτάδι στο φως, την απαισιοδοξία στην ελπίδα να είναι ουσιστικό και βιωματικό. Καλή Ανάσταση!