10/5/09

O ναός του Αγίου Νικολάου στο Νησί

Ένα μοναστήρι επ΄ ονόματι του Αγίου Νικολάου πάνω σε ένα μικρό νησί στην είσοδο κολπίσκου, όπου αποτελεί και το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της βόρειας Ζακύνθου, υπήρξε η αιτία της ονοματοδοσίας για το νησάκι και την γύρω περιοχή. Ο ναός με τους βοηθητικούς χώρους αναφέρονται τουλάχιστον από τον 15ο αι. , ενώ οι ειδήμονες ξεκινούν τη χρονολόγηση των ερειπωμένων κτισμάτων, χωρίς να έχει γίνει πάντως ανασκαφική έρευνα, προς το τέλος της παλαιοχριστιανικής περιόδου. Αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιο σπουδαία χριστιανικά μνημεία του νησιού μας, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με στρατηγική σημασία, τουλάχιστον για τα παλαιοτέρα χρόνια, μιας και από το παρατηρητήριο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, κάποιος μπορεί να παρακολουθεί με άνεση τον διάπλου στη θαλάσσια οδό Ζακύνθου Κεφαλονιάς και ηπειρωτικής Ελλάδας. Το μικρό κυκλικό κτίσμα που έχει χαρακτηρισθεί ως παρατηρητήριο ή βαρδιόλα, μας παραξενεύει με την αρχιτεκτονική του μιας και πρόκειται για ροτόντα με προεξέχουσα κόγχη στην ανατολική πλευρά, που μας θυμίζει περισσότερο έναν ναΐσκο παρά τις γνωστές μας βενετσιάνικες βαρδιόλες. Μπορεί επίσης κάποιος να δει την παμπάλαια ακόμα σε χρήση στέρνα κτισμένη μέσα στο πετρώδες υπέδαφος, καθώς και το νεώτερο φάρο που έχει τοποθετηθεί στη νότια και πιο άγρια μεριά του νησιού. Εκεί ανάμεσα στις σχισμές των βράχων εντοπίσαμε τους μικρούς γλάρους να περιμένουν την τροφή τους, αλλά και φωλιές που ακόμα έχουν αβγά. Μια ποικιλία άγριων ανθισμένων λουλουδιών ζωγράφιζε ανοιξιάτικά το τοπίο, ζωηρεύοντας τις χρωματικές αντιθέσεις του γκρίζου και του άσπρου των βράχων, της γαλαζοπράσινης θάλασσας και του πράσινου της βλάστησης. Μεγάλη παράλειψη θα ήταν αν δεν ευχαριστούσα και από εδώ τους άνδρες στο λιμενικό σταθμό του Αγίου Νικολάου για την φιλοξενία και την οποιαδήποτε βοήθεια στην επίσκεψή μου στο νησί και ιδιαιτέρως, τον προϊστάμενο Αρχικελευστή Σπυρίδωνα Μαφρέδα.

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Υπέροχες οι φωτογραφίες σας πάτερ!
Θα ήθελα κι εγώ κάποτε να επισκεφθώ το νησί αυτό.

Είχα ακούσει παλαιότερα, πως το νησάκι αυτό, του Αγίου Νικολάου ανήκει στο Βατικανό. Εσείς σίγουρα θα γνωρίζεται αν αυτό συμβαίνει πραγματικά. Μήπως θα μπορούσατε να μου λύσετε την απορία;

Σας ευχαριστώ πολύ!

p.lykogiannis είπε...

Dαna μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, που πάντα γράφεις. Για να επισκεφθείς το νησί πρέπει να πάρεις άδεια από το Βατικανό!Αστειεύομαι βεβαίως. Δεν έχω ασχοληθεί με το ιδιοκτησιακό του, αλλά υπάρχει μαρτυρία του Κονόμου ότι ανήκε στο μοναστήρι των Γκρεμνών κάποια περίοδο. Τώρα τα υπόλοιπα τι να σου πω.Έχω ακούσει ότι λένε κάποιοι στους τουρίστες αυτό που γράφεις, δεν ξέρω που το βρήκαν. Υποθέτω πως αυτό είναι καλός κράχτης τουριστών, μιας και ελάχιστοι γνωρίζουν την αξία των ερειπίων και στην κατάσταση που βρίσκονται μόνο το Βατικανό θα μας έσωζε. Για φαντάσου το!

vertzak είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα, ωραίες και οι φωτογραφίες. Σκοπεύω σύντομα να πάω στο νησάκι. Αυτή η ανάρτηση θα είναι καλός οδηγός. Πιστεύετε πως το παρατηρητήριο που φωτογραφίζετε ήταν οργανικό μέλος του δικτύου από Βαρδιόλες της ανατολικής πλευράς της ζακύνθου;

p.lykogiannis είπε...

Δεν μοιάζει με τις γνωστές μας βαρδιόλες.Σίγουρα αν ήταν παρατηρητήριο ήταν ενταγμένο στα φυλάκια της ανατολικής πλευράς του νησιού. Παρουσιάζει πάντως αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και αξίζει να μελετηθεί.

Ιωάννα είπε...

Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες πράγματι. Θα συμφωνήσω με την αγαπημένη μου Ντάνα και στα περί Βατικανού και στα περί εκδρομής. Ενδιαφέροντα τα απομεινάρια από τα κτίσματα του ανθρώπου, ενδιαφέρουσα και η γλαροφωλιά!
Σωστό Zantional Geographic! Μπράβο σας!

p.lykogiannis είπε...

Αγαπητή μου Ιωάννα σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια. Σου ανταποδίδω τα εύσημα για τα ιστολόγιά σου. Μάλιστα σε παραπομπή ανάρτησής σου ανακάλυψα τα ταξίδια και δικών μου συγγενών που ταξίδεψαν στην Αμερική.Σε περιμένω να επισκεφτούμε και ένα άλλο όμορφο μέρος του Zantional Geographic, τον Λιμνιώνα.

Βυτιναιος είπε...

Τι μου θυμίσατε! Είχα πάει κολυμπώντας στον Άγιο Νικόλαο τον Αύγουστο του 1993, παρ' ότι μου είχαν επιτεθεί αλύπητα τσούχτρες στη μέση της θάλασσας.
Κάπου είχα διαβάσει κι εγώ ότι όταν οι Άγγλοι παρέδωσαν τα Επτάνησα στην Ελλάδα, έδωσαν τη συγκεκριμένη νησίδα στο Βατικανό, για να έχει μία βάση ελέγχου. Δε νομίζω ότι το Παπικό κράτος είχε ανάγκη από μία τέτοια "βάση", αφού έχει τόσα ιδρύματα στην Ελλάδα.

p.lykogiannis είπε...

Να που μάθαμε και για τους φυσικούς φύλακες του νησιού αγαπητέ μου Βυτιναίε.Δε θέλω να φανταστώ τι επακολούθησε των τσιμπημάτων.