25/10/09

Μανιτάρια στο δρυοδάσος της Φολόης (α΄)

Για το δρυοδάσος της Φολόης στην Πελοπόννησο έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση, ύστερα από μια χειμωνιάτικη επίσκεψή μας.

Την περίοδο όμως αυτήν του φθινοπώρου αποκτά η περιοχή έντονο ενδιαφέρον, μιας και οι κλιματικές συνθήκες δίνουν την ευκαιρία σε ετερότροφους οργανισμούς, όπως τα μανιτάρια, να αναπτυχθούν, χαρίζοντας στους φυσιολάτρες ένα ενδιαφέρον θέαμα και στους επιστήμονες σημαντικές πληροφορίες. Με τον φωτογραφικό μας φακό
καταγράψαμε μερικά από τα είδη μανιταριών, βρώσιμα και μη, που ευδοκιμούν στην περιοχή. Κάποια από αυτά είναι ιδιαίτερα σπάνια, όπως ο Αmanita caesarea.

Οι γνώστες τα ζητούν ως «αυγό του Καίσαρα». Φθινοπωρινό και εξαιρετικά σπάνιο, κυκλοφορεί μόνο φρέσκο και σε πολύ μικρή ποσότητα. Τρώγεται ωμό σε σαλάτα και έχει γεύση που θυμίζει στρείδια και φρούτα της θάλασσας.

Ο Γαληνός, ο Πλίνιος, ο Κικέρωνας και δεκάδες αρχαίοι Έλληνες και Λατίνοι συγγραφείς αναφέρονται στις γαστρονομικές αρετές αυτού του μανιταριού.
Αν κάποιος από τους αναγνώστες μας αναγνωρίσει στις παρακάτω φωτογραφίες και άλλα σπάνια είδη, θα ήταν χαρά μας να φιλοξενήσουμε το σχόλιό του.















2 σχόλια:

don basilio είπε...

Μου ανοίξανε την όρεξη, τα άτιμα. Για βραδυνό έχω ταλιατέλες με άσπρη σάλτσα φιλαδέρφεια και καπνιστό σολωμό. Φαϊ τση τεμπέλας, αλλά και νοστιμότατο. Περάστε κι από του Δον το μαγαζί. Προσκυνώ!

p.lykogiannis είπε...

Καλησπέρα Don Basilio.Περνώ και από το δικό σου "σπουργίτικο μπλόγκο" και χαίρομαι που άνοιξε σφορτσάτο. Να ΄σαι πάντα κάλα.