Φωτοστιγμές της παλιάς πόλης της Ζακύνθου, προτού ο σεισμός του Αυγούστου του 1953 την καταστρέψει και η απόσυρση των ερειπίων δύο χρόνια αργότερα την εξαφανίσει, μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε οι φωτογραφίες που δώρησε ο Ντίνος Κονόμος στην Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου . Επιλέγοντας εδώ, να περπατήσουμε οπτικά και νοερά στην αρχοντιά και την καλαισθησία της εκκλησιαστικής τέχνης και διακοσμητικής των προσεισμικών ναών της πόλης. Κάποιοι από αυτούς ξανακτίσθηκαν οι περισσότεροι όμως δυστυχώς, σώζονται ως φωτογραφίες.
Ναός της Αγίας Βαρβάρας των Κήπων.
Καταστράφηκε και ο εσωτερικός διάκοσμος βρίσκεται κυρίως στον γειτονικό ναό του Αγίου Γερασίμου.
Ναός Αγίου Νικολάου και Παναγίας Χρυσοπηγής Μπόχαλη.
Ο ναός ξανακτίσθηκε.
Άποψη της πάνω πόλης στην περιοχή της Πικριδιώτισσας και της Αγίας Άννας στη Σαρτζάδα.
Διακρίνεται κάτω από τον μεγαλοπρεπή ναό της Πικριδιώτισσας η εξαφανισμένη σήμερα εκκλησία της Αγίας Άννας, στο οικόπεδο της οποίας έχουν μεταγενέστερα βρεθεί αρχαιότητες.
Ο εσωτερικός της διάκοσμος έχει μεταφερθεί στο Βυζ. και Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου.
Καμπαναρίο Αγίου Διονυσίου.
Κτίσθηκε τον 19ο αι. καταστράφηκε το 1953 και ξανακτίσθηκε.
Ναός Παναγίας Πικριδιώτισσας.
Ξανακτίσθηκε αλλάζοντας κατεύθυνση ο ναός. Στεγάζει μέρος του τέμπλου του Αγίου Γεωργίου των Καλογραιών και άλλα καλλιτεχνήματα προερχόμενα από προσεισμικούς ναούς της περιοχής.
Ναός Αγίου Λουκά.
Καταστράφηκε και κάηκε. Στη θέση του η ομώνυμη πλατεία και το προσκυνητάρι.
Ναός Αγίας Αικατερίνης του Γρυπάρη.
Ξανακτίσθηκε. Ο διάκοσμος βρίσκεται στο Βυζ. και Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου.
Ναός Αγίου Κωνσταντίνου των Κήπων.
Βρισκόταν δίπλα στη Βυζαντίδα στο δρόμο για το Αργάσι. Μπαζώθηκε και εξαφανίσθηκε μετά τους σεισμούς του 1953. Ελάχιστα γνωρίζουμε για την τύχη των σπουδαίων καλλιτεχνημάτων που είχε. Κάποια βρίσκονται στο Βυζ. και Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου.
Ναός των Αγίων Πάντων.
Κάηκε το 1953. Από την εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας που διακρίνεται στο κέντρο σώθηκε η ασημένια επένδυση στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων.
Ναός Αγίου Γεωργίου Καλογραιών ή τση Κυπριάνας.
Ο ναός παρά το ότι έπαθε ζημιές το 1953 αφέθηκε μέχρι σήμερα στην τύχη του. Τα καλλιτεχνήματά του μεταφέρθηκαν σε άλλους ναούς και στο Βυζ. και Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου. Τα τελευταία χρόνια έγιναν καταστροφικές επεμβάσεις στο μνημείο. Ακόμη πρέπει να διασώζονται εξωτερικά τοιχογραφίες του 17ου αι. .
3 σχόλια:
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ! ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΣ. ΚΑΛΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ ΠΑΤΕΡ!
Κακοθύμητη μέρα η αυριανή,αλλά πολύ ωραία η Ανάρτησή σας.
Μακάρι να υπάρξουν ποτέ και πουθενά αλλού τέτοιες καταστροφές.
-youlia olomplava: Το μεγαλείο μας...μεγάλη κουβέντα είπες. Να ΄σαι πάντα καλά και βοήθειά μας η Παναγία.
-Xara:Δυστυχώς την διάχυση της φυσικής ενέργειας δεν είναι εύκολο να την ελέγξεις, είναι πιο εύκολο να προφυλαχθείς, να συντηρήσεις ἠ να προστατέψεις, για τέτοιες αβλεψίες μπορεί να είμαστε υπόλογοι. Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία και καλό Δεκαπενταύγουστο.
Δημοσίευση σχολίου