19/1/08

ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΜΝΗΜΑΤΑ

Χρόνια τώρα κάθε φορά που επισκέπτομαι το χώρο του εγγλέζικου κοιμητηρίου, αισθάνομαι όταν περιδιαβαίνω τη σιδερένια πόρτα του να σταματά ο χρόνος και σε έναν ασφυκτικά μικρό χώρο να είναι μαζεμένος και να συνοστίζεται ένας ολόκληρος τουλάχιστον αιώνας, αυτός της περιόδου της αγγλοκρατίας. Είναι συγκινητικό να διαβάζει κανείς στα επιτύμβια επιγράμματα ποιήματα γεμάτα ρομαντισμό, κάνοντάς σε να παραγκονίζεις εκείνη την ώρα τη βιαιότητα του κατακτητή αλλά και να γεμίζεις θλίψη όταν οι ηλικίες που συναντάς είναι από μερικών μηνών και οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι, που άφησαν την τελευταία τους πνοή μακριά από την πατρίδα τους σε ετούτο το όμορφο νησί. Αξίζει αυτή η χρονομηχανή και η κιβωτός της τέχνης, με μνημεία μαρμάρινα και πέτρινα σημαντικά να διατηρηθούν και να προφυλαχθούν.

2 σχόλια:

vertzak είπε...

Μπορεί πιστεύετε να γίνει κάτι για να προστατευτούν τα -στα όρια της αποσύνθεσης- γλυπτά; Σκέφτομαι πώς θα ήταν καλό έστω να σκεπαστούν για προστασία. Έτσι κι αλλιώς δεν πατάει εκεί άνθρωπος εκτός θέρους.

adventure είπε...

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Πάτερ στο blog μου και κρίνοντας από τις εικόνες που είδα εδώ βλέπω ένα ανήσυχο φωτογραφικό μάτι .
Όμορφα κάδρα και φυσικά πολύ όμορφα θέματα του νησιού μας και θα συμφωνήσω με το σχόλιο του vertzak.
Σου έχω μια αφιέρωση στο Blog μου που νομίζω θα σου αρέσει όπως αρέσει και εμένα.
Να είσαι καλά και θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Φιλικά Δημήτρης.