Ο Ναός
Το εσωτερικό προτού μεταφερθεί το ξυλόγλυπτο τέμπλο, φωτό 2000
Το εσωτερικό προτού μεταφερθεί το ξυλόγλυπτο τέμπλο, φωτό 2000
Οι τοιχογραφίες όπως έχει αναφερθεί, αποτειχίσθηκαν μετά το 1953. Διατηρούνται παρ΄όλα αυτά υπολείμματα χρωμάτων, που πιθανότατα είχαν εμποτίσει το σοβά.
Η κόγχη του διακονικού, τοιχογραφία με απεικόνιση του αγίου Νικολάου
8 σχόλια:
Εύγε, αφέντη, που μας τα προσφέρεις, όσο προλαβαίνουμε. Δε λέω καλός ο Άγιος Σπυρίδωνας τσι Σγούρνες, αλλά πως μπορεί κανένας να αποφύγει τη σύγκριση.
Πού είπαμε είναι αυτή η εκκλησιά; Στη Ζάκυνθο ή στην κατεχόμενη Κύπρο;..
Δυστυχώς, τα ίδια χάλια βλέπω.
Πριν κατηγορήσουμε άλλη φορά τους Τούρκους, ας ρίξουμε μια ματιά τριγύρω μας. Το θέαμα μάλλον θα μας κάνει να σιωπήσουμε.
Αγαπητοί μου don basilio και Βυτιναίε,οι ζακυνθινοί στο πέρασμα των αιώνων και για διαφόρους λόγους, έχτισαν πολλούς ναούς και μονύδρια, ξέχωρα των μεγάλων μοναστηριών.Σε καθε χωριό και μέρος της Ζακύνθου κι αν πας θα συναντήσεις αρχιτεκτονικά λείψανα από διάφορες ιστορικές περιόδους. Σκοπός των αναρτήσεών μου είναι και η ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση ότι στο νησί μας σώζονται ακόμη αρκετά από τα απομεινάρια του παρελθόντος, που διασώζουν κάτι από την αρχική τους ομορφιά και έκφραση, έστω και σε ερειπιώδη μορφή. Αυτός πιστεύω είναι και ο στόχος και των παρόμοιων θεματολογικά blogs.Το πρώτο βήμα είναι η γνωριμία με αυτά και η αναγνώριση της αξίας τους.Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό σύνολο απέχει μια ώρα από κατοικημένη περιοχή, είναι εγκαταλελειμμένο πάνω από έναν αιώνα και δυσπρόσιτο με μεταφορικό σύγχρονο μέσο. Οι "φύλακες" τα τελευταία χρόνια φρόντισαν να μεταφερθούν όλα τα κινητά αντικείμενα, να συντηρηθούν και να φυλαχθούν με ασφάλεια, κάτι που γνωρίζεις don basilio. Δεν είναι δυνατόν να διαλύσεις το πηγάδι και το τοιχίο της σκάλας για να προστατέψεις τα λιθανάγλυφα. Λίγο άδικη νομίζω και συγχώρα με η κρίση σου.
Βυτιναίε στην Ηλεία δεν υπάρχουν τόσο μεγάλος αριθμός εριπωμένων εκκλησιών, ίσως διότι δεν έχετε ιδιωτικές εκκλησίες και τέτοια καταστροφική σεισμική δραστηριότητα.Στη Μητρόπολή μας σε όλα τα λειτουργούντα μοναστήρια βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα αναστηλωτικά, σε συνεργασία με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, κάτι που και στην Ηλεία από όσο γνωρίζω συμβαίνει.Πρόσφατο παράδειγμα η αναστήλωση του πύργου της Αγίας Ελεούσας Λυγιάς.Με αποκλειστική μέριμνα και φροντίδα του Μητροπολίτη μας δημιουργήθηκε και λειτουργεί πρότυπο εργαστήριο συντήρησης, που έχει να επιδείξει θαυμαστό αριθμό συντηρημένων έργων τέχνης αλλά και διοργάνωση εκθέσεων με αντίστοιχα φυλλάδια.Ακόμη με εντολή της Μητροπόλεως έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή και φωτογραφική αποτύπωση απο τον γράφοντα με τη βοήθεια ενός εκ των συντηρητών μας, όλων των ενοριακών ναών μετά των παρεκκλησίων τους και το περιεχόμενό τους. Υπάρχουν πολλά αλλά χρειάζεται η συνεισφόρα και η σύμπραξη όλων, μακριά απο εγωισμούς και ιδιοτέλειες.
¨Πού είπαμε είναι αυτή η εκκλησιά; Στη Ζάκυνθο ή στην κατεχόμενη Κύπρο;..
Δυστυχώς, τα ίδια χάλια βλέπω.
Πριν κατηγορήσουμε άλλη φορά τους Τούρκους, ας ρίξουμε μια ματιά τριγύρω μας. Το θέαμα μάλλον θα μας κάνει να σιωπήσουμε.¨
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ POST ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΤΙΝΑΙΟ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ.
Φυσικά δεν εννοούσα αυτούς τους φύλακες, αφέντη μου. Και το πρόγραμμα της Μητρόπολης είναι αξιέπαινο, αναμφίβολα, και έργο γίνεται. Αλλά διαβάζω το σχόλιο σε παράξενη ώρα. Ούτε υπονόησα ότι θα έπρεπε να διαλυθεί το πηγάδι. Φύλακες δεν είναι μόνο η Ι. Μητρόπολη, υπάρχουν και άλλοι φορείς, αλλά και όσοι αδιαφορούν και όσοι έχουν κάνει τόσους να αδιαφορήσουν.
Πολύ θετικά τα νέα που διάβασα, απολύτως δε κατανοητοί οι λόγοι για την εικόνα ερειπίου.
Στην Ηλεία σπανίζουν τα εκκλησιαστικά μνημεία πριν την Απελευθέρωση, γιατί ο ελληνικός και χριστιανικός πληθυσμός της ήταν περιορισμένος από άποψη αριθμού και δυνατοτήτων. Αλλά και αυτά που υπάρχουν, δεν έχουν όλα την καλύτερη τύχη.
Πολλές φορές φταίει και η λαϊκή ευσέβεια για τη φθορά ων μνημείων, αφού δεν λείπουν πιστοί που καρφώνουν πρόκες πάνω σε τοιχογραφίες, για να κρεμάσουν χάρτινες εικόνες. Παιδεία χρειάζεται πρώτα από όλα. Και μετά χρήματα και προκομμένοι ιθύνοντες.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΩΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ (ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ ΜΑΣ) ΜΟΛΙΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ.
ΝΟΜΑΡΧΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΙ & ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ, ΠΙΣΤΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ; ................
Δημοσίευση σχολίου