22/5/09

Eσταυρωμένος πόλης Ζακύνθου

Ναός από τον 16ο αι., σε μια ήσυχη κάποτε περιοχή, πάνω στο δρόμο προς το Κρυονέρι. Αρχικά υπήρξε μονύδριο επ΄ονόματι του Αγίου Σάββα. Ο ναός περιείχε αξιόλογα έργα, με κορυφαίο την πολυπρόσωπη σύνθεση της δεσποτικής εικόνας της Σταυρώσεως, η οποία βρίσκεται σήμερα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και στη θέση της υπάρχει αντίγραφο των αρχών του 20ου αι. . Η παλιά φωτογραφία που δημοσιεύεται εδώ και που απεικονίζει το καμπαναριό πρέπει να τραβήχτηκε αμέσως μετά τους σεισμούς, μιας και διακρίνονται σε ερειπιώδη μορφή τα παραπλήσια κτίσματα. Τα διακοσμητικά στοιχεία του καμπαναριού, που μοιάζουν με αυτά της Σπηλαιώτισσας και της Υπεραγάθου, μας βοηθούν να το εντάξουμε στην περίοδο του 17ου αι. . Μετά τους σεισμούς ο ναός ξαναχτίστηκε πρόχειρα, ενώ από ότι γνωρίζω πρόκειται να γίνει μελέτη αναστήλωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού. Για το σκοπό αυτό δημοσιεύεται, αν δεν είναι γνωστή, αυτή η παλιά φωτογραφία για να βοηθήσει στην αποκατάσταση του όμορφου προσεισμικού καμπαναριού. Με τα τοιχισμένα παράθυρα τι θα γίνει άραγε;

4 σχόλια:

Haris Tortorelis είπε...

Υπέροχο μνημείο!
Και λίγη καθαριότητα δεν θα έβλαπτε. Να φύγει η πινακίδα του ΥΠ.ΠΟ από την μέση, να σηκωθούν και τα αυτοκίνητα...

p.lykogiannis είπε...

Για να δούμε τι θα γίνει με την αναστύλωση και τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Σε ευχαριστώ και για τα e-mails.

Ιωάννα είπε...

''Αϊ Λιάς ερειπωμένος,
Άγιος Πέτρος, Σταυρωμένος,
κι η Κυρά Φανερωμένη,
εκκλησία παινεμένη.
...''
από στιχούργημα αγνώστου που απαριθμεί τους ναούς της προσεισμικής πόλης Ζακύνθου. Δημοσιεύτηκε από Γ. Δεμέτη στο λογοτεχνικό ιστορικό & λαογραφικό ημερολόγιο ''ΖΑΚΥΝΘΟΣ'' ΤΟΥ 2002 Εκδόσεις: ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ.
Ο ναός χτίστηκε το 1579 από τον ιερομόναχο Χρυσολουρά.

Πολύ καλή η προσπάθειά σας να επικοινωνείτε τα κλέη άλλων εποχών, πριν τα αφανίσει η λήθη!
Μου άρεσε και ένα παλαιότερο φωτογραφικό ντοκουμέντο σας για την Μονή του αγίου Ανδρέα, στις κάτω Βολίμες. Να είστε καλά!

p.lykogiannis είπε...

Zantional geografic...