20/6/09

Ο φάρος της Καυκαλίδας

Ο γνωστός σε όλους μας φάρος πάνω στο νησάκι της Καυκαλίδας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, κατασκευάστηκε το 1906 πέτρινος με στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος και περιλαμβάνει το κτίριο του φάρου και το σπίτι του φαροφύλακα. Το νησί κάποτε ήταν ενωμένο με τη στεριά και έχει ύψος μόλις 5,5 μέτρα από τη θάλασσα. Σήμερα βεβαίως, δεν ζει κάποιος πάνω στη βραχονησίδα μιας και ο φάρος λειτουργεί αυτόματα με φωτοβολταϊκό σύστημα, διασώζονται όμως ερείπια παλαιού ναού καθώς και κάποιοι τάφοι, πιθανόν ρωμαϊκής περιόδου. Απέναντι από το νησί υπάρχει μια υπέροχη αμμουδερή παραλία, όπου η απόληξή της προς τα βόρεια οδηγεί κάτω από το κάστρο και το παλιό λιμάνι της Γλαρέντζας. Ερείπια από τα γκρεμισμένα τείχη του εύκολα διακρίνονται στη ρηχή αμμουδιά ενώ το ηλιοβασίλεμα από αυτήν τη θέση καθιστά την τοποθεσία μαγευτική.

2 σχόλια:

Ιωάννα είπε...

Τόσα χρόνια βλέπω αυτό το φάρο, αλλά πρώτη φορά μαθαίνω για τη νησίδα καυκαλίδα. Στον γιο μου αρέσουν οι φάροι. Τώρα κάθε φορά που θα μου δείχνει τον συγκεκριμένο, θα του λέω οτι είναι ο φάρος της Καυκαλίδας και όλες τις άλλες πληροφορίες που έχετε αναρτήσει. Ευχαριστούμε!

p.lykogiannis είπε...

Ιωάννα μου είναι πιστεύω καλό να μαθαίνουμε την αξία και την ιστορία των πραγμάτων που αν μη τι άλλο τα βλέπουμε ή τα προσπερνούμε συνέχεια. Μόνον έτσι θα τα εκτιμήσουμε και θα τα προστατέψουμε. Νά ΄σαι καλά.