5/6/14

Τα τείχη του Κάστρου της Ζακύνθου επιτέλους θα φωταγωγηθούν!

Με πολύ χαρά διαβάζουμε για την επικείμενη φωταγώγηση των τειχών του Κάστρου της Ζακύνθου, που τόσα χρόνια γκρεμισμένα, ραγισμένα, απομονωμένα από τον πολιτισμό περίμεναν την τουριστική τους προβολή μέσα από το άπλετο τεχνητό φως, που θα τα περιλούσει και αν μη τι άλλο θα τα αναδείξει! 

Τους τελευταίους αιώνες περίμεναν εκείνους που θα σκεφτούν το πως θα τα αξιοποιήσουν, επ΄ ωφελεία του κοινού συμφέροντος βεβαίως, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο και μια άλλη λειτουργία τους πέρα από την αρχική (της προστασίας δηλαδή από τους επιδρομείς). 

Αξιοποίηση στο όνομα του τουρισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται! Θα αναδειχθεί η παλιά ακρόπολη του Zante, ο Καστρόλοφος μέσα στον οποίον βρισκόταν η παλιά πόλη, η πρωτεύουσα του νησιού. Δεν είναι δυνατόν ακριβώς απέναντι στον Μοριά να είναι κάθε βράδυ φωταγωγημένο το Κάστρο Χλεμούτσι και απ΄ εδώ τίποτα! 


Με τον ίδιο τρόπο συνέχισαν και απέναντι στο Κάστρο. Το φωταγώγησαν, μετά συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα οι αναστηλώσεις όλων των κτιρίων και των τειχών, δημιουργήθηκε το μοναδικό μουσείο μεσαιωνικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα και στεγάζει και κλιμάκιο της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ας ευχηθούμε και εδώ να γίνει το ίδιο! 


Να φωταγωγηθούν τα τείχη (όσα απέμειναν με την ευχή να μην κατρακυλήσουν σε κανένα σεισμό), να αναστηλωθούν τα κτίρια, να γίνουν ανασκαφές, να αναδειχθεί ο παλιός οικισμός, να αποκαλυφθούν σημαίνοντα κτίρια του διοικητικού κέντρου του νησιού, να μελετηθούν, να δημοσιευθούν, να γίνουν μουσεία (ας έχει και η Ζάκυνθος ένα μουσείο αρχαιοτήτων ή έστω της πόλης Ζακύνθου), να γνωρίσουν οι ντόπιοι τι υπάρχει στην κορυφή του λόφου μέσα από τα τείχη και όχι μέχρι τα μαγαζιά πιο κάτω, να έρθουν οι επισκέπτες ευλαβικά ως προσκυνητές σε έναν χώρο στον οποίο περικλείεται η αρχαία, μεσαιωνική και νεότερη ιστορία της Ζακύνθου.
(στις φωτογραφίες μέρος των τειχών που θα φωταγωγηθούν!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: