19/3/08

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ [ΙΙΙ]

Ο ναός με το κεντρικό δίπατο κτίριο το 1995.Το παλιό αρχονταρίκι το 2001. Η σκέπαση έχει καταρρεύσει, αλλά υπάρχει η ορθογώνια πέτρινη πινακίδα στο στηθαίο της σκάλας με την αναφορά χρονολογίας του κτιρίου.



Σήμερα...

Το εσωτερικό
Το κεντρικό πηγάδι στην αυλή το 2000, με τα φυτικού περιεχομένου σκαλίσματά του.Σήμερα...

12 σχόλια:

don basilio είπε...

Θα με πιάσει το ταξικό μου και θα αρχίσω για τη βουρδουλαρία του Πουνέντε. Κι επειδή δεν έτυχε να είμαι από το αφάλι τση Χώρας, δεν εννοώ την εκ γενετής, αλλά εκ των περιστάσεων. Παρά ταύτα, υπάρχει ακόμα αναστηλώσιμο υλικό. Κι επ' ευκαιρία, από καιρό έχω την απορία γιατί να φυτρώνουν "μοναστηράκια" εδώ κι εκεί ανά την επικράτεια, και να ερημώνουν παλιά κι αξιόλογα μοναστήρια που θα έδειναν περιθώρια και για άσκηση και για πολιτιστική προσφορά των μοναχών, στα βήματα προαιώνιων πατέρων.

Μπάμπης Πυλαρινός είπε...

Πως τη πήρες τη πέτρα απο το πηγάδι ορε.Πως τόκανες αυτό.Δε σε καταλαβαίνω δε μπορώ να μπώ στη ψυχή σου .Την είδες πως εγίνηκε η πηγάδα αφού τη ξεδόντιασες.Πως θα πιούμε νερό απο το ξεδοντιασμένο; Πως ρωτάω γιατί δε μιλάς.

Ανώνυμος είπε...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Smartphone, I hope you enjoy. The address is http://smartphone-brasil.blogspot.com. A hug.

p.lykogiannis είπε...

@ smartphone:thank you for your good words, eventhough i don't write in English and i believe that you aren't capable to understand a lot.Greetings from Greece
@ πυλαρινός: Μπάμπη μου απάντηση όπως κατάλαβες δε θα πάρει κανείς ποτέ.Όπως δε θα πάρουμε για τα τόσα παράδοξα κακότεχνα, καταστροφικά και άσχημα που συμβαίνουν γύρω μας. Ας ελπίσουμε να μειωθούν...
@don basilio: Βλέπεις τι κάνει η ξενιτιά και ο νόστος, σε προκαλούν και σε κάνουν να βουρλίζεσαι. Φαντάσου να ζεις καθημερινά τη βουρλισία της ελληνικής πραγματικότητας,αυτό το στάδιο είναι ξεπερασμένο.

Βυτιναιος είπε...

Συμφωνώ απολύτως με το πρώτο σχόλιο του Don Basilio. Όχι μόνο στη Ζάκυνθο, αλλά σε όλη τη χώρα πρέπει να απαγορευθεί η ανέγερση νέων, τσιμεντένιων και απαίσιων μοναστηριών, εκκλησίων κλπ, πριν αναστηλωθεί και το τελευταίο ερειπωμένο.
Βλέπετε όμως, μερικά από εκείνα τα παλιά είναι δυσπρόσιτα και είναι δύσκολο να φθάνουν τα πούλμαν με τους πιστούς και τα βαλάντιά τους, ενώ τα καινούργια φτιάχνονται σε μέρη προσιτά, με άπλα για πάρκινγκ και με όλες τις ανέσεις.
Όταν θα καταλάβουμε τι θησαυρό αφήσαμε να χαθεί, θα είναι πολύ αργά.

don basilio είπε...

Αφέντη μου, δεν περίμενα να ξενιτευτώ για να σκεφτώ έτσι, ίσως επειδή και πριν ξενιτευτώ ζούσα σε ένα καθεστώς μόνιμης ξενιτείας και νόστου. Για το Γαϊτάνι δε μου είπες κι έχω πρεμούρα ...
Butinaie μου δεν μένω αν είναι απαίσια ή όχι -που συνήθως είναι, να βγάζουνε μάτι σε πείσμα κάθε αρχιτεκτονικής παράδοσης. Μένω στο ότι είναι περίτρανες μαρτυρίες ότι οι εγκαταβιούντες εμπίπτουν σε κάτι που εξ ορισμού ο μοναχός αποβάλει με το που ντένεται το αγγελικό σχήμα: τον εγωισμό.

p.lykogiannis είπε...

Μπορείς να αναλύσεις τα τελευταία ξενιτεμένε μου?Γιατί σε βλέπω πολύ απόλυτο.

don basilio είπε...

Απόλυτος δεν μπορώ να είμαι, γιατί δεν ετάζω ούτε νεφρούς ούτε καρδίες. Βασικά, το ότι να φυτρώνουν νέες αδελφότητες εδώ κι εκεί με νέα κτήρια μεγαλουργήματα τα πρόσφατα χρόνια και ερημώνουν από ανθρώπινο δυναμικό και καταρέουν μονές με αιώνων ιστορία, μου θυμίζει λίγο το "θα κάνω το δικό μου και σε όποιον αρέσει". Αλλά αυτό δεν το βρίσκω ούτε εγώ ούτε η παράδοση μοναχική αρετή. Λάθος;

Βυτιναιος είπε...

Υπέροχη η εικόνα στο φόντο του τίτλου. Οι σταγόνες της μπογιάς που έχουν τρέξει είναι εμφανείς, αλλά ευτυχώς λίγες.
Αναρρωτιέμαι τι συνέβη και μας έπιασε όλους λήθαργος τελευταία και δε γράφουμε; Ούτε εγώ πολυμπαίνω στο ιστολόγιο, αλλά ούτε και τα άλλα πολυτρέχουν. Δεν είναι ψόγος, αλλά απλή απορία.

p.lykogiannis είπε...

Η άνοιξη φταίει αγαπητέ μου Βυτιναίε! Με τέτοια ομορφιά τριγύρω που καιρός για καθήλωση σε μια καρέκλα, μπροστά από μια οθόνη. Καλό Πάσχα σου εύχομαι αδελφέ μου και καλή Ανάσταση.

p.lykogiannis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βυτιναιος είπε...

Συμφωνώ, η άνοιξη είναι. Αλλιώς δεν εξηγείται. Πολύ ωραίες οι εικόνες που κοσμούν το ιστολόγιο.
Καλό Πάσχα να έχουμε όλοι μας!