19/12/07

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΦΟΛΟΗΣ
Το μοναδικό, επίπεδο δάσος της Ελλάδας, έκτασης 218.000 στρεμμάτων, αποτελείται από σπερμοφυή βελανιδιά και είναι ενταγμένο στο δίκτυο ΝΑΤURA 2000 λόγω της σπουδαιότητάς του, η οποία εκτιμάται από την αρχαιότητα.Συνορεύει ανατολικά με τον ποταμό Ερύμανθο, δυτικά με το χωριό Σιμόπουλο και νότια με τα χωριά Νεμούτα, Λάλα και Δούκα.
Κατά την αρχαιότητα η δρυς ήταν αφιερωμένη στο Δία και εθεωρείτο έμβλημα δύναμης. Την σχετίζανε με τις νύμφες.
Τις Δρυάδες Νύμφες , που ζούσαν μέσα στα δέντρα, και που χαίρονταν με την βροχή κι έκλαιγαν όταν οι βελανιδιές δεν είχαν φύλλα, και πέθαιναν, όταν το δέντρο κοβόταν... Για αυτό και η ξύλευση της βελανιδιάς απαγορευόταν με ειδικούς νόμους. Η δρυς από τον Όμηρο ονομάστηκε «υψίκομος», φουντωτή, από τον Αισχύλο «προσήγορος», ομιλητική και από τον Σοφοκλή «πολύγλωσσος», πολύφωνη.

7 σχόλια:

Μπάμπης Πυλαρινός είπε...

Μαγικές φωτογραφίες.Εξαίρετη ανάρτηση.

p.lykogiannis είπε...

ΜΑΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΩ ΝΑ ΔΙΑΣΧΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

vertzak είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vertzak είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vertzak είπε...

Πέρυσι προς το τέλος της άνοιξης και μετά από την άνιση (μπορεί και στημένη) μάχη στο υπουργείο πολιτισμού για την τύχη του πλοίου ΕΡΕΝΛΕΡ με τον τότε Γ.Γ. -και πρωταγωνιστή σήμερα της επικαιρότητας- επέστρεφα να πάρω το καράβι για τη Ζάκυνθο. Διάλεξα αντί για τη συνηθισμένη διαδρομή να διασχίσω εσωτερικά την Πελοπόννησο (είχα διανυκτερεύσει σε φίλους στο Ναύπλιο). Θυμάμαι πως πέρασα από την αρχαία Ψωφίδα και τη Φολόη. Από το μαγεμένο δάσος έκοψα δυο φύλλα βελανιδιάς. Το βράδυ τα έβαλα σε ένα φάκελο, έγραψα απ΄ έξω το όνομά της και τα έριξα κάτω από την πόρτα για να τα βρει το πρωί. Τότε δε με γνώριζε, απλά μου χαμογελούσε οταν με συναντούσε τυχαία. Δεν ξέρει ακόμα ποιος τα έστειλε. Τώρα που όλα έχουν τελειώσει, σκέφτομαι πως θα ΄θελα να τα έχει κρατήσει.

p.lykogiannis είπε...

ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ "ΜΑΓΙΚΕΣ"ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ,ΠΟΥ ΑΛΛΟΤΕ ΕΧΟΥΝ ΑΙΣΙΑ ΕΚΒΑΣΗ ΑΛΛΟΤΕ ΟΧΙ, ΔΕ ΧΑΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.ΟΙ ΒΕΛΑΝΙΔΙΕΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ...

vertzak είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΜΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΩ. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ. ΠΑΝΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!